Parcoursbeschrijving

Een parcours op jouw maat!

Tijdens Houffa Gravel kan je kiezen uit drie verschillende afstanden, 50 km, 68 km of 110 km. Hieronder vind je alle details terug wat elke route te bieden heeft, zodat jij een keuze kan maken welk parcours je verkiest.

Na de start in Houffalize trekt de route van 50 km zuidoostwaarts en zoeken we de grens met het Groothertogdom Luxemburg op. Hier flirten we gedurende enkele kilometers met de grens tussen België en Luxemburg. Bij het verlaten van de grens kruisen we de ravel tussen Bastogne en Gouvy via een tunneltje en dalen we af naar Bernistap, gekend van het ‘kanaal van Bernistap’, een nooit afgewerkte kanaaltunnel die moest dienen om de Maas en de Moezel te verbinden. Iets verderop passeren we het sprookjesachtige riviertje ‘Ruisseau de Boeur’, wat ons betreft één van de mooiste stukken van Houffa Gravel. We gaan helemaal op in het ruige maar verbluffende, Ardense landschap. Probeer even te genieten want vanaf dit punt gaat het onverbiddelijk op en neer tot in Houffalize. Zo duiken we nog twee keer naar de vallei van de Oostelijke Ourthe, een echt stukje ‘into the wild’, totdat we plots camping ‘Moulin de Bistain’ zien opdoemen. Vanaf deze camping klimmen we tussen de chalets omhoog om van daaruit het laatste stuk naar Houffalize in te zetten.

Na de klim vanuit camping ‘Moulin de Bistain’ gaat de route van 68 km verder noordwaarts in plaats van westwaarts richting Houffalize. We fietsen in een ruk naar 588 meter boven zeeniveau en komen aan op het ‘Plateau des Tailles’, een beschermd natuurpark. Het hoogste punt van deze hoogvlakte doet een belletje rinkelen want we zitten hier op een boogscheut van de ‘Baraque de Fraiture’. We bevinden ons dus letterlijk in hogere sferen in een fenomenaal stuk natuur dat veel weg heeft van de Hoge Venen met zijn typerende ‘vennen’ en turfbodem. What goes up, must come down, dat geldt ook voor Houffa Gravel. Vanop het bosrijke plateau trekken we zuidwaarts in dalende lijn naar Houffalize. Niet te snel victorie kraaien is het motto want onderweg gaat het uiteraard nog enkele keren op en af.

Net voordat de route van 68 km Houffalize aantikt, maakt het parcours van 110 km nog een westelijke lus. Vlak na de splitsing passeren we op een steenworp afstand van Brasserie D’Achouffe. Misschien spot je in de verte wel de kabouter van de brouwerij en begin je al dorst te krijgen. Vervolgens dalen we af richting het ‘Natuurpark van de twee Ourthes’ en kruisen we opnieuw de Oostelijke Ourthe, ditmaal aan de andere kant van Houffalize waar de rivier een bredere loop kent. In het dal passeren we ook ‘les Cabanes de Rensiwez’ waar je idyllisch kan overnachten in schitterende boomhutten. Val echter niet in slaap want we maken ons op voor een lange klim en trekken verder langs de E25 richting Houffalize. Na nog enkele onvermijdbare kuitenbijters word je beloond met een zalige afdaling van 4km naar het centrum van Houffalize waar eeuwige roem op je ligt te wachten!

Parcours 50 km

Parcours 90 km

Parcours 130 km