Niet te missen: Houffa Gravel is eerste officiële gravelwedstrijd in België

Golazo
Golazo

Op zaterdag 27 augustus is het idyllische Ardense stadje Houffalize het epicentrum van de gravelsport. Houffa Gravel, onderdeel van de Yuzzu Gravel Series, is dan de allereerste officiële gravelwedstrijd in België.

Houffa Gravel is op 27 augustus het ideale evenement voor gravelliefhebbers om de zomervakantie op een sportieve manier af te sluiten. In een prachtige Ardense setting kunnen ze hun hartje ophalen in het midden van de ongerepte natuur en groene landschappen.

Deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 50 km (700 hoogtemeters), 68 km (970 hoogtemeters) en 110 km (1430 hoogtemeters). De sprookjesachtige rivier Ruisseau de Boeur en het beschermde natuurpark Plateau des Tailles zijn maar enkele van de opvallende passages die verspreid over het parcours liggen. Na de inspanning kunnen de deelnemers in het gezellige Houffalize genieten van een sfeervolle après-bike.

Officiële wedstrijd, maar recreanten ook meer dan welkom

Wie zich graag eens wil meten met andere gravelbikers krijgt met Houffa Gravel een uitgelezen gelegenheid. Houffa Gravel maakt deel uit van de Trek UCI Gravel World Series en is de allereerste officiële gravelwedstrijd in België. De wedstrijd kan meteen rekenen op een sterk en internationaal deelnemersveld.

Uit eigen land zijn duivel-doet-al Seppe Odeyn (tweevoudig wereldkampioen duatlon en negenvoudig winnaar van de Hel van Kasterlee) en Maxim Pirard (wereldkampioen Gran Fondo 2019) de opvallendste namen. Ook het Australische graveltalent Adam Blazevic zakt naar België af. Hij was eerder dit jaar in eigen land al de primus in Seven, de tweede manche van de Trek UCI Gravel World Series. Nog enkele mooie namen op de deelnemerslijst: de Australische ex-profrenner Nathan Haas, de Nederlandse ex-profrenner Piotr Havik, de Nederlanders Jasper Ockeloen en Tessa Neefjes (winnares qualifier Millau) en de Amerikaanse Molly Van Houweling (zesvoudig wereldkampioene Gran Fondo én uurrecordhoudster bij vrouwen elite in 2015).

Uiteraard kan er ook op een ontspannen, niet-competitieve manier deelgenomen worden aan de Houffa Gravel. De gravelliefhebbers die liever in alle rust komen genieten van de prachtige regio rond Houffalize zijn meer dan welkom. Zij starten onmiddellijk na de deelnemers die zich hopen te kwalificeren voor het WK Gravel.

Tickets voor WK in Vicenza

“Houffa Gravel is niet alleen de eerste Belgische UCI-gravelwedstrijd op de internationale kalender, het wordt ook de grootste wedstrijd in de nieuwe UCI Gravel World Series waarin renners zich kunnen kwalificeren voor het allereerste WK”, aldus Erwin Vervecken, de coördinator van de Trek UCI Gravel World Series. “Het wordt een episch avontuur over een gevarieerd en uitdagend parcours waar de sterke, klassieke wegrenner alsook de ronderenner zijn gading vindt, naast de typische offroad toppers uit het mountainbiken en veldrijden. Ik ben heel benieuwd wie aan het langste eind trekt in de strijd voor de overwinning tussen de toppers uit de verschillende sporttakken. Ook voor de deelnemers met ambitie is het een stap in het onbekende”, aldus Vervecken.

Houffa Gravel heeft dus nog een extra inzet. Zo zijn er in Houffalize op de 68 en 110 km tickets te verdienen voor het WK Gravel in oktober in het Italiaanse Vicenza. Per leeftijdscategorie kwalificeert de eerste 25 procent van de effectief gestarte deelnemers zich voor het wereldkampioenschap. Vervecken: “Volgens de bronnen die ons bereiken, zullen enkele absolute sterren uit de WorldTour deelnemen aan dat allereerste WK.”

Na de aankomst is er per leeftijdscategorie een podiumceremonie voorzien voor mannen en vrouwen. De winnaar ontvangt een speciaal shirt en alle gekwalificeerden voor het WK gaan naar huis met een unieke medaille. Wil je er echt voor gaan, dan start je best vooraan. Wie liever rustig en op eigen tempo rijdt, kan na de massastart kiezen voor een vrije startprocedure.

Nog een leuk extraatje voor de Waalse en Brusselse deelnemers: Houffa Gravel geldt ook als het officiële kampioenschap voor de Fédération Cyclisme Wallonie Bruxelles (FCWB). De winnaars van hun categorie krijgen een officiële kampioenstrui, voor de top drie is er een medaille.

PRAKTISCHE INFO HOUFFA GRAVEL

Programma zaterdag 27 augustus 2022:

UCI Qualifiers :

• 8u30: Start 110 km (m/v – 19-34 jaar)
• 8u35: Start 110 km (m/v – 35-39 jaar)
• 8u38: Start 110 km (m/v – 40-44 jaar)
• 8u41: Start 110 km (m – 45-59 jaar/v – 45-49 jaar)
• 8u45: Start 68 km (m – 60+/v – 50+)

Vrije start:

• 8u45-10u00: 110 km
• 8u45-10u30: 68 km
• 8u45-11u00: 50 km

Locaties:

• Inschrijvingen: Centre Sportif Houffalize – Cour-de-l’Abbaye 15, 6660 Houffalize
• Start: Gemeentehuis Houffalize – Rue de Schaerbeek 1, 6660 Houffalize
• Aankomst: Place de l’Eglise, 6660 Houffalize

Deel dit bericht